Translate

Rețete

Turtă dulce




Ingrediente

* 500 gr făină
* 200gr zahăr
* 4 ouă
* 1 linguriță scorțișoară
* 1 linguriță bicarbonat
* 1 linguriță zeamă de lămâie
* 9 linguri de miere


Aceasta reteta de turta dulce este ideala pentru Craciun.

Mod de preparare

2 oua si 2 galbenusuri se freaca cu mierea si 100g zahar pana se fac spuma, se adauga bicarbonatul stins, faina, scortisoara, se face un aluat potrivit d etare din care puteti face bilute de marimea unei masline sau il puteti intide si decupati forme se dau la cuptor, la foc potrivit pana isi schimba culoarea si isi maresc volumul, se vede cand sunt gata, cca. 10 minute se scot, se pun intr-un lighean care se acopera, apoi batem cele doua albusuri ramase cu 100g zahar, o lingura de zeama de lamaie, se tavalesc turtitele dulci prin glazura asta si si se pun la uscat pe un gratar. Turta dulce de Craciun se serveste ca si desert ori gustare.





Renii Moșului din biscuiți cu cacao










Ingrediente pentru 50 buc:

* 400g faina
* 1 plic praf de copt
* 40g cacao
* 200g zahar pudra
* 250g unt
* 2 oua intregi
* 2 galbenusuri
* covrigei sarati

* bomboane de ciocolata rosii

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, tapeteaza cu hartie pergament o tava pentru copt. Amesteca faina cu cacao si cu praful de copt. Mixeaza bine intul impreuna cu zaharul pudra pana obtii un amestec pufos. Adauga cele doua oua si galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare. Apoi cerne faina amestecand usor si lasa aluatul putin sa se odihneasca.
Pune bile mici de aluat pe tava, rupe covrigei in doua si aseaza-i pe post de urechi, si o bomboana rosie de ciocolata in loc de nas, si da fursecurile la cuptor pentru 20 de minute. Lasa sa se raceasca complet, dupa care poti sa le servesti.
Biscuitii cu cacao sunt perfecti pentru Craciun, in asteptarea Mosului.



Fursecuri în formă de cadouri









Ingrediente

* 100g unt
* 100g zahar pudra
* 1 galbenus de ou
* 130g faina + inca 115g
* 15g cacao
* esenta de vanilie

Mod de preparare

Se amesteca untul cu zaharul pudra, esenta si galbenusul de ou, pana cand se obtine o crema omogena, care se imparte in doua parti egale.
In prima parte se adauga 130 g faina si se formeaza aluatul alb, iar in cea de-a doua se adauga 115 g faina si cacaoa, obtinad aluatul maro.
Se lasa la frigider, invelite in folie alimentara, timp de 30 minute.
Formarea fursecurilor:
Se intinde aluatul alb in foaie de 6 mm grosime, apoi se taie longitudinal in patru benzi.
Din aluatul cu cacao se pune deoparte putin, pentru formarea funditelor, iar restul se intinde in foaie de 4 mm grosime si se taie in doua benzi cu latimea egala cu a celor albe.
Se suprapun cate doua benzi albe cu cate o banda de cacao la mijloc.
Fiecare „constructie” astfel obtinuta se taie pe lung, in doua benzi inguste.
(Se ung intre ele cu albus de ou batut.)
Se unesc apoi cate doua benzi inguste dungate, cu cate o foaie de cacao la mijloc, de marimea benzilor, asezata perpendicular.
Se infasoara fiecare in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 30 minute, dupa care se taie cu cutitul cadoutele si se aseaza „culcate” in tava tapetata cu hartie de copt.
Se aseaza si funditele formate din aluatul de cacao ramas si se pune cate o bobita din aluat alb la mijloc. Fursecurile se coc la 175 de grade, timp de 10-15 minute.
Fursecurile cadou se lasa la racit dupa care pot fi servite.



Fursecuri cu nuci și magiun de prune


Ingrediente

*  120 g unt la temperatura camerei
* un ou
* 70 gr zahar
* un plic zahar vanilat
* 150 g faina
* 100 g nuci
* 1/2 lingurita praf de copt
* un praf de sare
* gem de prune (magiun)

Mod de preparare

Se mixeaza untul cu zaharul pana devine o spuma si zaharul este in totalitate dizolvat.
Se adauga galbenusul de ou si se mixeaza pana la omogenizare.
Se adauga in ploaie faina, dupa ce am amestecat in ea praful de copt si praful de sare.
Rezulta un aluat moale si fin, usor de manevrat.
Intr-un bol se bate bine albusul cu o furculita, iar in alt bol se pune nuca macinata.
Se formeaza fursercurile in felul urmator: formam mai intai bile de aluat pe care le trecem prin albus si apoi le rostogolim prin nuca, pana sunt acoperite bine. Apoi asezam bilele in tava tapetata cu hartie de copt si apasam cu degetul in mijloc pentru a se forma o adancitura, unde asezam cu lingurita putin gem de prune. (Se poate folosi si alt tip de gem, dar sa fie ferm).
Se da tava la cuptorul preincalzit la 150 de grade, pentru 10-15 minute, sau cat e nevoie in functie de cuptor, pana observam ca fursecurile s-au rumenit putin.
Se scot fursecurile pe un gratar si se lasa la racit.
Fursecurile cu nuci si dulceata de prune se servesc oricand va e pofta de ceva bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu